Communicatie is key. Het is dan ook niet gek dat dit vaak minder goed gaat tijdens een scheiding. Het is belangrijk om samen te blijven praten over gevoelens en ervaringen. Je moet niet alles opkroppen. Vroeg of laat komt dit eruit en wordt praten met al die emoties erg lastig. Naast het praten over gevoelens, moeten er natuurlijk ook praktische zaken besproken worden. Zoals het verdelen van bezittingen en de opvoeding van de kinderen. Dit klinkt misschien wat makkelijker, maar ook hier is een goede communicatie voor nodig. Alleen dan kunnen goede afspraken gemaakt worden én kunnen deze nageleefd worden.
Communiceren met je partner
Gelukkig kun je leren communiceren. Het is van belang om altijd rustig en met respect te praten. Zo kom je veel verder dan verwijten naar elkaar te roepen. Laat de ander uitpraten, zelfs als jij het totaal niet eens bent met zijn/haar mening. We weten dat dit lastig kan zijn, maar toch raden we dit aan. Als je eenmaal geluisterd hebt, kun je daarna jouw mening delen. Misschien heb je zelfs begrip gekregen voor zijn/haar reactie na het horen van zijn/haar verhaal. Iedereen verwerkt een scheiding namelijk op een andere manier. Daarnaast is het ook beter om zelf niet te lang te praten. Laat de ander reageren. Geef de ander ook de kans om zijn/haar eigen gevoelens of ervaringen te delen. Zo voelt diegene zich gehoord en krijg je daar in ieder geval geen onenigheid over. Als laatste: formuleer je zinnen op een positieve manier. Zo is praten al veel makkelijker en dan kun je de rust bewaren. Je zult zien dat zodra je deze tips toepast, het communiceren al een stuk beter gaat. Dat zorgt voor een fijne sfeer en zo krijgen jullie allebei motivatie om het beter te doen.
Communiceren met je kinderen
Naast communiceren met elkaar, is het ook belangrijk om met je kinderen te blijven communiceren. Zij hebben niet voor deze situatie gekozen, maar krijgen hier wel ontzettend veel van mee. Kinderen willen duidelijkheid. Geef hen dit. Zo kunnen zij de scheiding beter verwerken. Zij moeten weten waarom dit gebeurt en hoe het nu verder gaat. Ook moet je je kinderen steunen. Soms laten zij het niet zien, maar ook bij hen zitten veel emoties verborgen. Praat met hen. Vraag naar hun ervaringen over jullie relatie en naar hun gevoelens. Dat zorgt al voor veel rust. En ondanks dat je gescheiden bent met je partner, blijft hij/zij altijd de ouder van je kind. Accepteer dit ook en geef je kinderen de kans om ook met de ander op te trekken. Het is voor de kinderen erg vervelend als zij een keuze moeten maken tussen hun vader of moeder. Op een positieve manier over de ander spreken valt hier ook onder. Beïnvloed je kinderen niet op een negatieve manier, want daar houden zij veel aan over. Als laatste is het een tip om de kinderen met een buitenstaander te laten praten. Deze buitenstaander heeft geen vooroordeel en staat volkomen buiten de situatie. Daarom kan praten met zo’n persoon fijn zijn voor je kinderen. Het blijft dan lekker neutraal en je kinderen kunnen echt hun ei kwijt zonder dat zij bang hoeven te zijn om iemand te kwetsen.
“Ik denk dat ik iemand nodig had van buitenaf waar ik mee kon praten of die tips had kunnen geven. In ieder geval een neutraal persoon waar ik mee kon praten en dingen had kunnen voorleggen. Ik praatte alleen maar met mensen die de situatie al kende en niet neutraal waren. Zij vertelde dan wat zij ervan vonden, maar wel met een bevooroordeelde mening. Daarom had ik liever een buitenstaander gehad om mee te praten.” – Meisje, 16 jaar.