Jullie kinderen samen opvoeden, terwijl jullie niet (meer) samenwonen. Dat noem je co-ouderschap. Je kunt het zien als een omgangsregeling waarin afspraken staan over de verdeling van en zorg voor jullie kinderen. Als je uit elkaar gaat geeft tips om de co-ouderschap goed te laten verlopen, met daarnaast belangrijke onderwerpen die niet vergeten mogen worden als je in een periode van scheiding zit. Handig om te weten is dat de kosten voor een kind niet in één huishouden worden gemaakt, maar in twee. Waar heb jij als ouder recht op en hoe ga je hiermee om?
Kosten die jullie als ouders te verdelen hebben
Kosten die één ouder voor de kinderen maakt, moeten wel verdeeld worden onder beide ouders. Jullie hebben nog steeds samen de verantwoordelijkheid voor de kinderen, zo ook over de kosten die de kinderen maken. Abonnementen, verzekeringen, contributies en schoolkosten horen daar allemaal bij. Je ex-partner en jij kunnen afspreken hoe jullie de kosten verdelen en betalen. Belangrijk is om dit schriftelijk vast te leggen, zodat hier geen misverstanden over ontstaan. Leg dit dus zo snel mogelijk na de scheiding samen vast.
De regelingen en toeslagen waar jij als ouder wellicht recht op hebt
Op welke financiële tegemoetkomingen kun jij als ouder in co-ouderschap recht op hebben?
- Kinderbijslag: verdeel dit eerlijk met je ex-partner als jullie samen de opvoeding doen. Verdeel dit aan de hand van het aantal dagen dat de kinderen bij je ex-partner of bij jou zijn.
- Kindgebondenbudget: mocht je twee of meer kinderen hebben, dan kan het zijn dat de belastingdienst een kindgebondenbudget uitkeert. Dit is een tegemoetkoming, afhankelijk van je inkomen, voor de kosten van de kinderen.
- Heffingskorting: deze geldt als je kinderen hebt en werkt. Ook hier is het bedrag afhankelijk van je inkomen. De heffingskorting wordt betaald aan het huishouden waar de kinderen meer dan zes maanden ingeschreven staan.
- Huurtoeslag: woon je in een huurhuis? Dan kun je huurtoeslag aanvragen, maar hiervoor mogen de kinderen maar bij één ouder ingeschreven staan. Houd hier dan ook rekening mee als je deze toeslag aanvraagt. De andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden als hij of zij een aanvraag voor huurtoeslag indient, maar het kind mag maar bij één ouder ingeschreven staan.
Ouderschapsplan
Als je (ex-)partner en jij besluiten uit elkaar te gaan en jullie samen kinderen hebben, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. De invulling van het ouderschapsplan is aan jullie, maar er zijn drie afspraken zie hier sowieso in moeten komen. Dat zijn:
- Hoe jullie de zorg, opvoeding en omgang met de kinderen regelen
- Hoe jullie communiceren over belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld over de schoolkeuze
- Hoe jullie de kosten regelen voor de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie)
Hulp nodig bij het opstelling van het ouderschapsplan? Kijk hier voor een ouderschapsplanmodel.
Meer weten over co-ouderschap en de kosten en regelingen die hieronder vallen? Kijk een op de website van Nibud.