fbpx Skip to content

Birdnesting, wat is dat?

Vader zit op bankje en praat met zijn zoon die de hond uitlaat

Dat kinderen na de scheiding bij de moeder in huis blijven wonen is al lang niet meer zo vanzelfsprekend. Tegenwoordig zien we vaak een gelijke verdeling. De kinderen wonen bijvoorbeeld de ene week bij de moeder en de andere week bij de vader. Of de kinderen wonen voor het grootste gedeelte van de week bij de vader en gaan in het weekend naar de moeder. De focus ligt hierbij op de eerlijke tijdsverdeling tussen de ouders, wat voor de kinderen een hoop heen en weer gesleep betekent. Dit kan erg vermoeiend zijn voor kinderen en daarom wordt birdnesting ook in Nederland steeds populairder.

Wat is birdnesting

Bij birdnesting worden de rollen omgedraaid. Het principe is dat de ouders kiezen voor de scheiding en dat zij daarom de lasten hiervan moeten dragen. De kinderen blijven in het ouderlijkhuis wonen en de ouders wisselen elke week af. De kinderen ervaren hierdoor meer rust en stabiliteit. Ze blijven in hun eigen vertrouwde omgeving wonen, gaan naar dezelfde school en slapen in dezelfde slaapkamer. Door birdnesting hebben kinderen minder het gevoel dat ze tussen de twee ouders in staan en moeten kiezen tussen een week met hun moeder of een week met hun vader.

Nadelen

Voor de ouders is birdnesting daarentegen erg lastig te realiseren. Het delen van de ouderlijke woning zou betekenen dat je daar ook beide de kosten voor draagt. Daarnaast heb je beide in de tijd dat je er niet bent, een andere woning nodig. Dat zorgt voor veel extra kosten die niet iedereen kan opbrengen. Ook wanneer je een nieuwe relatie krijgt, wordt het lastig om dit systeem in stand te houden.

Steeds populairder

Hoewel birdnesting een nieuw fenomeen is in Nederland, is het wel een vorm van co-ouderschap die steeds vaker zal voorkomen. Het kan vooral bij jonge kinderen een tijdelijke oplossing zijn. Je kunt afspreken om het bijvoorbeeld voor de eerste paar jaar op deze manier te doen. Zo zorg je ervoor dat kinderen kunnen wennen aan de scheiding en dat je beide evenveel van de jonge jaren van de kinderen kunt genieten. Daarnaast kan birdnesting ook een uitkomst zijn wanneer het in de huidige huizenmarkt lastig is om beide een andere woning te vinden. Het kan een hoop ruzie en frustratie schelen als je niet hoeft te discussiƫren over wie er in het huis mag blijven wonen.

Afspraken maken

Het is belangrijk om beide helder te hebben wat de afspraken zijn. Afspraken over birdnesting kun je vastleggen in een door ons opgestelde ouderschapsplan. Je kunt hierin aangeven hoe jullie de kosten verdelen, de verdeling van de weken en voor hoe lang jullie aan birdnesting willen doen.