fbpx Skip to content

Belangrijke levenslessen

Als je als ouders uit elkaar gaat heeft dit veel invloed op kinderen. Het brengt vaak negatieve gevoelens en gevolgen met zich mee voor een kind. De Amerikaanse moeder Laura Lifshitz vindt dat kinderen ook belangrijke lessen leren door een scheiding. Ze beschrijft vanuit persoonlijk oogpunt haar eigen ervaringen.

Flexibiliteit
Door een scheiding leren kinderen om flexibel te zijn. Zo kunnen ze zich makkelijker aanpassen en sneller schakelen. Kinderen hebben namelijk geen invloed op waar ze gaan wonen, wie hun stiefbroers of -zussen worden en hoe vaak ze hun moeder of vader zien. Ze leren om het leven te nemen zoals het komt. Doordat kinderen van gescheiden ouders dit al meekrijgen, zullen zij hier als volwassenen baat bij hebben.

Samenwerken
Voor kinderen waarbij een scheiding of co-ouderschap op een goede manier zijn verlopen zijn er ook andere voordelen. Ze hebben een voorbeeld van hun ouders over hoe een goede samenwerking eruitziet. Ze zien ze dat hun ouders beleefd blijven, ook als ze het niet met elkaar eens zijn.

Iemand kan je teleurstellen
Tijdens een scheiding kan je als ouder je eigen kind teleurstellen, doordat jij op zo’n moment ook niet de fijnste persoon op aarde bent. Het liefst zou je dit je kind besparen, maar zo’n situatie kan er wel voor zorgen dat een kind leert, dat je soms teleurgesteld kan worden door iemand waar je van houdt. Het kind leert dankbaar te zijn voor de mensen die er wél  voor ze zijn.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind opgroeit met het idee dat alle relaties uitlopen op mislukking. Als je merkt dat je kind moeilijk mensen vertrouwt of bindingsangst heeft en hierdoor vervelende gevoelens ervaart is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Geluk zoeken
Als je als ouders op een goede manier uit elkaar gaat leert je kind dat geluk niet vanzelf gaat. Het kind ziet dat als ouders uit elkaar gaan ze elkaar een gelukkig leven gunnen. Ze leren dat je moet werken en bewust moet kiezen voor geluk. Ze weten daardoor bijvoorbeeld dat als het niet goed gaat, ze een manier moeten vinden om het weer goed te maken voor zichzelf.

Niet alles is vanzelfsprekend
Als ouders gaan scheiden vinden er veel veranderingen plaats in het leven van het kind. De gezinssamenstelling veranderd, de scheiding kan financiële gevolgen hebben of een ouder gaat kleiner en in een andere omgeving wonen. Kinderen leren hierdoor dat niet alles vanzelfsprekend is in het leven. Ze worden zich bewust van de waarde van geld en begrijpen dat je moet werken om geld te verdienen. Ze beseffen zich hierdoor meer wat er écht toe doet in het leven.

Er is niet altijd een ‘happy ending’
Kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan krijgen hierdoor de realiteit onder ogen te zien. Zonder het mooier te maken dan het is. Het leven gaat namelijk niet altijd zoals in sprookjesboeken. Ze komen er hierdoor ook achter dat de scheiding niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Ze leren dat bij het einde van een situatie ook altijd een nieuw begin hoort.Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!