fbpx Skip to content

Als je uit elkaar gaat en de gevolgen voor kinderen.

Meisje van gescheiden ouders

Elk jaar krijgen ruim 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Vanaf dat moment zal hun leven drastisch veranderen. De gevolgen van een scheiding voor kinderen kunnen soms heftig zijn. Ouders zijn vaak tijdens de scheiding vooral met henzelf bezig, terwijl kinderen juist in deze tijd meer aandacht en steun nodig hebben. Wat zijn de gevolgen voor kinderen als hun ouders uit elkaar gaan?

Nick (12 jaar). ‘Die onrustige weekenden vind ik het meest lastig. Mijn vader is in een andere stad gaan wonen. Ik voetbal in het weekend bij mijn moeder, maar moet bij mijn vader slapen. Dat zorgt ervoor dat ik eigenlijk het hele weekend op en neer moet reizen. En dan zie ik ook nog eens mijn vriendjes niet in het weekend. Ik vind het maar stom’

Korte termijn gevolgen

 • Concentratieproblemen
 • Weinig zelfvertrouwen
 • Laag zelfbeeld
 • Problemen op school (niet alleen qua cijfers maar ook qua contact met leerlingen en leerkrachten)
 • Last van depressies en angst
 • Moeite met vriendschappen behouden
 • Gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief of crimineel gedrag

Ilse, een ouder met ervaring: “Mijn kinderen voelde zich alleen, alsof ze anders waren dan anderen. Gaandeweg leren ze dat er meer kinderen gescheiden ouders hebben en ze dus niet echt anders zijn. Daarnaast is het in het begin een erg onzekere tijd. Waar komen ze te wonen, hoe ziet het ā€˜nieuweā€™ huis eruit en hoe goed je ook je best doet, ze merken veel spanningen op tussen de ouders. Gezichtsuitdrukkingen, gevoel, dat pikt een kind er snel op. Mijn kinderen hadden daardoor last van angst en spanning maar lieten dat vooral niet blijken. Daar kwam ik later pas achter. Waar ze ook veel last van hebben is van loyaliteitsconflicten. Geef ze de tijd en schakel hulp voor ze in. Loyaliteitsproblemen bespreken ze echt niet met de ouders”.

Lange termijn gevolgen

 • Een slechtere band met een of beide ouders
 • Een lager opleidingsniveau
 • Een lager inkomen
 • Een grote kans om zelf ook te scheiden

Op de website van het NJI lees je voor de verschillende leeftijdscategorieƫn van kinderen de gevolgen van een scheiding.

Lisa (16) ‘Het moment dat ik te horen kreeg dat mijn ouders uit elkaar gingen vergeet ik nooit meer. Vanaf dat moment heb ik een nieuw leven gekregen. Mijn vader is snel daarna verhuisd. Gelukkig in de buurt, maar toch was het wel wennen om elke week een ander thuis te hebben. Als ik de gevolgen van een scheiding voor kinderen lees schrik ik wel een beetje. Gelukkig zijn mijn ouders tof en hebben ze veel aandacht voor mij en mijn broertje. Er wordt thuis gewoon over de scheiding gepraat. Dat is fijn, want zo heb ik het wel een plekje kunnen geven.’

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij Ć©Ć©n minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!