Advocaat en mediator

letterbordje-scheiden-advocaat

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan moet een rechter jullie scheiding uitspreken. Hiervoor hebben jullie hulp nodig. Maar waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een advocaat of (advocaat-)mediator? En hoe weet je of je een goede advocaat of mediator hebt? Wij vroegen het aan een ervaren advocaat / scheidingsmediator.

Waarom heb je een advocaat of mediator nodig als je gaat scheiden?

Wanneer jullie uit elkaar gaan maar jullie zijn getrouwd of hebben geregistreerd partnerschap gaat dit via de rechter. Hier moeten jullie de scheiding aanvragen. Dit kan alleen een advocaat voor jullie doen. Het verzoek moet dus via hen worden ingediend. Vaak zie je dat scheidingsmediatoren ook advocaat zijn. Zij kunnen dan na afloop van het het mediationtraject ook het juridische gedeelte afronden.

Wat is het verschil tussen een advocaat en mediator?

Een advocaat of mediator kan jullie helpen bij het maken van alle afspraken over jullie scheiding. Een mediator informeert, en een advocaat adviseert. Het grootste verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt en een mediator voor beide partijen. Kunnen jullie samen goed afspraken maken? Dan kan je een mediator inschakelen. Je probeert er dan samen goed uit te komen. Lukt dat niet? Dan schakel je beide een eigen advocaat in. Een advocaat is partijdig en gaat voor het belang van de eigen cliënt.

Waar moet een goede mediator of advocaat aan voldoen?

De mediator helpt jullie bij het regelen van de scheiding. Het is slim om iemand met veel kennis van het scheidingsproces naar jullie afspraken te laten kijken. Zo weet je zeker dat deze afspraken het beste zijn voor jullie beide. Een mediator is er voor jullie samen en dus onpartijdig. Soms ben je het niet eens over bepaalde afspraken, dan kan een mediator jullie helpen bij het vinden van de beste oplossing.

In Nederland mag iedereen zich mediator noemen. Daarom is het ontzettend belangrijk om bij het inschakelen van een mediator te checken of hij/zij gecertificeerd is. Dit kan je doen bij het MfN register. Wij adviseren om een vFAS-mediator in te schakelen. Je kan ook een MfN-mediator kiezen, maar zij zijn doorgaans niet gespecialiseerd in het familierecht.

Als er een advocaat nodig is, kies dan voor een advocaat die gespecialiseerd is in familiezaken. Deze advocaten hebben zich aangesloten bij een specialistenvereniging. Hier ontdek je of jouw advocaat hierbij aangesloten is. Andere advocaten die gespecialiseerd zijn in familie- en personenrecht zijn te vinden op de website van de Orde van Advocaten. Klik hier voor de website.

Ilse (een ouder met ervaring):
“Wij hebben eigenlijk vrijwel direct contact gelegd met een mediator omdat wij er zonder vechtscheiding uit wilden komen. We konden op korte termijn een afspraak maken. Zij gaf aan welke informatie ze nodig had. Wij hebben een aantal prettige gesprekken gehad en hebben zelf de inboedellijst opgesteld, de verdeling en ook het ouderschapsplan besproken. Onze kinderen hebben ook een apart gesprek gehad met de mediator.”