fbpx Skip to content

Advocaat en mediator

letterbordje-scheiden-advocaat

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan moet een rechter jullie scheiding uitspreken. Hiervoor hebben jullie hulp nodig. Maar waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een advocaat of (advocaat-)mediator? En hoe weet je of je een goede advocaat of mediator hebt? Wij vroegen het aan een ervaren advocaat / scheidingsmediator.

Waarom heb je een advocaat of mediator nodig als je gaat scheiden?

Wanneer jullie uit elkaar gaan maar jullie zijn getrouwd of hebben geregistreerd partnerschap gaat dit via de rechter. Hier moeten jullie de scheiding aanvragen. Dit kan alleen een advocaat voor jullie doen. Het verzoek moet dus via hen worden ingediend. Vaak zie je dat scheidingsmediators ook advocaat zijn. Zij kunnen dan gedurende het mediationtraject ook het juridische gedeelte afronden.

Wat is het verschil tussen een advocaat en mediator?

Een advocaat of mediator kan jullie helpen bij het maken van alle afspraken over jullie scheiding.¬† Het grootste verschil is dat een advocaat voor √©√©n partij werkt en een mediator voor beide partijen. Kunnen jullie samen goed afspraken maken? Dan kan je een mediator inschakelen. Je probeert er dan samen goed uit te komen. Lukt dat niet? Dan schakel je beide een eigen advocaat in. Een advocaat is partijdig en gaat voor het belang van de eigen cli√ęnt.

Waar moet een goede mediator of advocaat aan voldoen?

De mediator helpt jullie bij het regelen van de scheiding. Het is slim om iemand met veel kennis van het scheidingsproces naar jullie afspraken te laten kijken. Zo weet je zeker dat deze afspraken het beste zijn voor jullie beide. Een mediator is er voor jullie samen en dus onpartijdig. Soms ben je het niet eens over bepaalde afspraken, dan kan een mediator jullie helpen bij het vinden van de beste oplossing.

In Nederland mag iedereen zich mediator noemen. Daarom is het ontzettend belangrijk om bij het inschakelen van een mediator te checken of hij/zij gecertificeerd is. Dit kan je doen bij het MfN register. Als je kiest voor een MfN-mediator, kies er dan wel een met als specialisatie familierecht. Wij adviseren om een vFAS-mediator in te schakelen. Deze kun je vinden via www.verder-online.nl.

Als er een advocaat nodig is, kies dan voor een advocaat die gespecialiseerd is in familiezaken. Veel advocaten hebben zich aangesloten bij een specialistenvereniging. Hier ontdek je of jouw advocaat hierbij aangesloten is. Alle advocaten die gespecialiseerd zijn in personen- en familierecht zijn te vinden op de website van de Orde van Advocaten. Klik hier voor de website.

Kom je er niet uit?

Vind je het lastig om een keuze te maken en kun je hier hulp bij gebruiken? De Gezinsadvocaat kan je helpen bij de juiste beslissing te maken als je in de regio Hart van Brabant woont. De Gezinsadvocaat regisseert en coördineert het gehele proces voor tijdens en na de scheiding. In het begin van de scheiding wordt er ingeschat wat jullie als gezin (ouders én kinderen) nodig hebben om de scheiding goed af te wikkelen. Er wordt voor gezorgd dat je bij de juiste professional terecht komt. 

Ilse (een ouder met ervaring):
“Wij hebben eigenlijk vrijwel direct contact gelegd met een mediator omdat wij er zonder vechtscheiding uit wilden komen. We konden op korte termijn een afspraak maken. Zij gaf aan welke informatie ze nodig had. Wij hebben een aantal prettige gesprekken gehad en hebben zelf de inboedellijst opgesteld, de verdeling en ook het ouderschapsplan besproken. Onze kinderen hebben ook een apart gesprek gehad met de mediator.”

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!