Wisselen is voor zowel de ouders als de kinderen geen makkelijk moment, vooral niet in het begin. De een moet de kinderen missen en de ander is juist blij om ze weer te zien. Hoe jij als ouder hiermee omgaat heeft veel impact op de kinderen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om de wisselmomenten voor iedereen makkelijker te maken.
Bereid de kinderen voor
Voordat het wisselmoment daar is, is het fijn om je kind(eren) alvast te vertellen wat er gaat gebeuren. Duidelijkheid en regelmaat vinden kinderen prettig. Bespreek bijvoorbeeld in de ochtend dat ze in de middag worden gebracht naar papa of mama en pak vervolgens samen de tas in. Geef een positieve wending aan het wisselmoment. Het is voor zowel jou als ouder als voor de kinderen lastig om elkaar te missen, maar aan de andere kant zien ze hun vader of moeder weer. Door te benadrukken bij je kind(eren) wat leuk is aan het wisselmoment, neemt de stress weg en komt er meer rust.
Timing
De timing van het wisselmoment is erg belangrijk voor je kind(eren). Wil je dit in de ochtend doen of juist in de avond? Doordeweeks of juist in het weekend? Er zijn ontzettend veel opties, maar wat is nu het fijnst? Dit verschilt natuurlijk per kind. Vaak is het fijn om het te doen op een moment waarbij jullie als ouders even bij elkaar komen, zodat ze jullie toch nog samen zien en horen praten. Kijk wat goed voelt en praat hier samen over. Jullie kennen je kinderen het beste dus vertrouw op je eigen intuïtie.
Samen onderweg
Het is fijn voor je kind om samen te reizen tijdens het wisselmoment. Wisselmomenten zijn namelijk niet makkelijk. Je kind gaat naar de andere ouder, terwijl hij of zij misschien net weer gewend was aan jouw plekje. Door samen te reizen laat je zien dat ze er niet alleen voor staan. Je kunt zowel je kind ophalen als wegbrengen. Uit onderzoek blijkt dat je kind brengen tijdens het wisselmoment vaak als fijner wordt ervaren dan opgehaald worden. Je kind hoeft dan niet te wachten op de andere ouder. Door ze te brengen zitten ze al in een overgang en kunnen ze jou langzaam loslaten en uitkijken naar de nieuwe week.
Loop even mee
Als je vervolgens bent aangekomen met je kind. Loop dan even samen naar binnen voor een gesprekje, zodat de overgang minder heftig is. Dit hoeft natuurlijk niet altijd, maar het is fijn als je kind(eren) jullie af en toe bij elkaar ziet. Soms is het niet mogelijk om een gesprekje te voeren met je ex. Er is teveel voorgevallen en de scheiding ligt nog erg gevoelig. Zorg er dan in ieder geval voor dat er geen discussie plaatsvindt waar de kinderen bij zijn, zodat niemand van slag raakt.
Vermijd kruisverhoor
Je kind is weer terug en je bent natuurlijk hartstikke blij. Je bent benieuwd hoe het met ze gaat en wat ze hebben gedaan, maar bedenk wel dat je kind pas net terug is. Hij of zij heeft net afscheid genomen van het andere thuis en moet nog acclimatiseren aan de nieuwe omgeving. Geef je kind dus even de tijd en stel niet teveel vragen. Als ze iets leuks hebben meegemaakt komen ze hier zelf wel mee of vraag het later aan ze.