Partneralimentatie is een bekend begrip binnen de wereld van scheiden. Maar de regels hiervan zijn in de afgelopen tijd veranderd. Hoe zit het nu precies? Waar heb je recht op, of juist niet? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Hoogte van de partneralimentatie
Je betaalt partneralimentatie als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Het is niet zo dat er altijd partneralimentatie wordt afgesproken; als jullie beiden werken en ongeveer gelijke inkomsten en lasten hebben, zal er geen behoefte zijn aan alimentatie. Maar als bijvoorbeeld één van jullie altijd heeft gewerkt en de ander thuis voor de kinderen heeft gezorgd, kan er mogelijk wel behoefte zijn aan alimentatie. Daarnaast speelt natuurlijk de vraag hoeveel er betaald kan worden: de draagkracht.
Nieuwe regels van partneralimentatie
Sinds 1 januari 2020 gelden er nieuwe regels voor partneralimentatie. Over het algemeen heeft een ex-partner recht op vijf jaar alimentatie. Toch zijn er wat uitzonderingen. Hoe lang je daadwerkelijk recht hebt op alimentatie hangt af van een aantal factoren:
- Hebben jullie samen kinderen? Dan stopt de partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
- Heeft jullie huwelijk langer dan vijftien jaar geduurd? En krijgt de ex-partner die alimentatie ontvangt, binnen 10 jaar AOW? Dan duurt de alimentatieplicht totdat de ontvanger AOW krijgt.
- Ben je geboren op of voor 1 januari 1970? En duurde je huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar? En krijg jij over meer dan 10 jaar pas AOW? Dan is de alimentatieduur 10 jaar.
Checklist
Bekijk de checklist, om overzichtelijk te zien wat je allemaal moet regelen als je uit elkaar gaat.