Over een maand komt Sinterklaas weer aan in ons kikkerlandje. Dit is een spannende tijd voor veel kinderen. Ze kijken volverwachting uit naar de komst van de goedheiligman en zijn trouwe paard. Het is een drukke tijd, vooral voor jonge kinderen. De dagen worden gevuld met liedjes zingen, schoenen zetten en wachten op een cadeautje van Sinterklaas en zijn Pieten. Voor kinderen met gescheiden ouders kan het extra spannend zijn. Zal Sinterklaas het nieuwe huis van papa wel vinden? Mag ik mijn schoentje zetten bij papa én bij mama? Naar welk huis komt de zak van Sinterklaas op pakjesavond? Hieronder zijn meerdere tips te vinden om deze Sinterklaasstress te verminderen.
Pakjesavond
Samen Sinterklaas vieren als gezin kan fijn zijn voor kinderen. Zo hebben ze geen extra spanning van twee pakjesavonden. Als jullie het niet samen willen vieren, kies er dan voor om het één keer te vieren: het ene jaar bij papa, het andere jaar bij mama. Ook is het belangrijk om de kinderen te betrekken in de keuzes. Vraag hen bijvoorbeeld hoe ze pakjesavond willen vieren en met wie ze naar de Sinterklaasintocht willen gaan. Door samen duidelijke afspraken te maken, voorkom je teleurstellingen en houd je de Sinterklaastijd leuk voor iedereen.
Cadeautjes
Het is belangrijk om goed na te denken over de Sinterklaascadeaus. Zeker als de financiële middelen van de ouders ver uit elkaar liggen. Bespreek hoeveel schoencadeautjes je geeft, voor welk bedrag en welke cadeautjes er op pakjesavond komen. Op deze manier krijgen kinderen niet het ene jaar iets heel groots en het volgende jaar iets kleins.
Sinterklaasactiviteiten
Naast pakjesavond zijn er meer Sinterklaasactiviteiten. Denk aan Sinterklaas op school of bij opa en oma. Soms wordt er op het werk van een ouder een Sinterklaasviering georganiseerd. Probeer flexibel te zijn, zelfs als het samenvalt met de dagen dat jij de kinderen hebt. Dit kan lastig zijn, maar het is ook fijn als je kind blij thuiskomt van een leuke activiteit met de andere ouder. Zorg ervoor dat het niet te veel wordt voor je kind. Bepaal samen het aantal activiteiten. Nodig opa’s en oma’s bijvoorbeeld uit op pakjesavond. Zo hoeft je kind niet naar meerdere feestjes en blijft het gezellig en leuk!
Voorbereidingen
Bedenk samen met de andere ouder wie wat doet voor Sinterklaas. Wie zorgt bijvoorbeeld voor de pepernoten voor de voetbal of helpt met de surprise voor school? Beslis wie helpt bij het dichten of wie de hapjes voor de klas regelt. Je kind zal zich gesteund voelen door beide ouders en jij weet precies wat er moet gebeuren.
Iedereen heeft het leuker tijdens Sinterklaas als ze samenwerken. Geniet van deze gezellige periode!