fbpx Skip to content

Kijkje achter de schermen bij scheidingsloket Hilvarenbeek

Afgelopen week spraken we Emma Stam. Emma is al zo’n zes jaar werkzaam bij Farent als maatschappelijk werker en sinds september 2023 als JOOB (Jeugd Ouder Opvoed Begeleider), daarnaast is ze ook consulent van het scheidingsloket in Hilvarenbeek.

Maatschappelijk werker en het scheidingsloket

Emma: “Ik heb vier verschillende rollen binnen mijn werk als maatschappelijk werker bij Farent, daardoor is mijn werk veelzijdig. Vandaag zoom ik in op mijn werk bij het scheidingsloket in Hilvarenbeek, waarin mijn rol als maatschappelijk werker goed van pas komt. Sinds kort ben ik verbonden aan het scheidingsloket en we houden elke week op vrijdag een spreekuur. Daarnaast ben ik buiten het spreekuur bereikbaar voor alle inwoners van gemeente Hilvarenbeek. Ik ben bereikbaar om mensen te helpen die te maken hebben met relatieproblemen of scheiding. Vooral mensen die in scheiding liggen, maar ook voor andere professionals, zoals vrijwilligers die zoiets in hun werk meemaken of voor kinderen.”

Hoe Emma destijds aan deze baan is gekomen

“Ik ben opgeleid als maatschappelijk werker. Eerst heb ik gewerkt als ambulant begeleider in Eindhoven.  Vervolgens wilde ik meer doen in de  kortdurende psychosociale ondersteuning en zo ben ik bij Farent terecht gekomen. Ik vind het heel leuk om in de uitvoering mensen te kunnen ondersteunen bij dingen waar ze in het dagelijks leven tegenaanlopen. Hierbij ondersteun ik ze om naar de gewenste situatie over te gaan.”

Emma’s rol als maatschappelijk werker bij het scheidingsloket in Hilvarenbeek

“Ik bied informatie, advies en psycho-educatie. Dit doen wij, mijn collega’s en ik, middels maximaal drie gesprekken. Op het moment dat blijkt dat er meer nodig is, kunnen wij vanuit onze andere rol de hulpverlening voortzetten of doorverwijzen. Wij geven vooral adviezen en tips als het gaat om scheiden.”

Het scheidingsloket is voor…

“Alle inwoners van gemeente Hilvarenbeek, maar ook professionals, vrijwilligers, iedereen die in aanraking komt met de onderwerpen relatiestress, relatieproblematiek en scheiding kunnen bij het scheidingsloket terecht.”

Wat er zo interessant is aan werken bij het scheidingsloket

“Doordat het laagdrempelig is, heb ik bijvoorbeeld onlangs een stel gezien dat pas een week geleden besloten had om uit elkaar te gaan. Wat ik dan heel interessant vind, is dat je nog veel adviezen en tips kan geven die mensen ook echt verder kunnen helpen. Dus heel preventief helpen om de juiste stappen te zetten. Bijvoorbeeld bij de aanpak van de scheiding richting de kinderen, maar ook naar elkaar. Dan zit ik echt nog aan de voorkant van de hulpverlening.”

Hoe Emma omgaat met vragen waarop ze het antwoord zelf niet weet

“Als ik het antwoord op een vraag niet weet, zal ik er altijd op terugkomen. Ik geef dan aan dat ik het uit zal zoeken. Ik kan dan contact opnemen met een juridisch loket of een advocaat. We hebben fijn contact met een advocaat in Hilvarenbeek, bij wie wij met alle vragen terecht kunnen. Als ik het zelf niet uitgezocht krijg, verwijs ik de mensen door.”

Andere uitdagingen

“Dat is een lastige, want we hebben pas recent een herstart gemaakt met het scheidingsloket in gemeente Hilvarenbeek. Officieel zijn mijn collega Marieke en ik afgelopen januari begonnen en met het houden van spreekuren zijn we afgelopen maart begonnen. Scheiden is natuurlijk een kwetsbaar thema en wij staan voor de uitdaging dat mensen die in scheiding liggen de problemen het liefst achter de voordeur houden. In een dorp ben je minder anoniem, waardoor mensen hun problemen niet graag naar buiten delen.”

Up-to-date blijven over ontwikkelingen rondom het scheidingsloket

“Rondom het scheidingsloket zijn er (regionale) werkgroepen waar wij bij aansluiten. Omdat we het scheidingsloket in Hilvarenbeek pas net hebben herstart, staat dit voor ons nog in de kinderschoenen en moeten we nog aansluiten bij deze werkgroepen. We hebben ook goed contact met de aanjager van ‘Als je uit elkaar gaat’. Zij biedt af en toe een helpende hand. Ook de voorganger van het scheidingsloket kunnen we benaderen voor informatie en andere collega’s of  gemeenten die al verder zijn met het scheidingsloket kunnen we altijd vragen stellen. Daarnaast sturen zij regelmatig informatie door die wij kunnen gebruiken. Zo blijven we up-to-date.”

Emma’s tip aan mensen die in een scheiding zitten en er zelf niet uitkomen

“Zoek hulp en ga in gesprek met anderen. Houd het niet achter de voordeur, en zorg ervoor dat je het belang van je kind ten alle tijden vooropstelt. Als je het niet weet, ga dan op zoek naar het antwoord in plaats van dat je blijft zitten met je problemen. Denk echt in het belang van het kind.”

Woon jij in gemeente Hilvarenbeek en heb je tips en adviezen nodig bij de scheiding? Neem gerust contact op met Emma of Marieke van Farent of loop eens binnen tijdens het spreekuur. Dat is elke vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur op het Starrebos in Hilvarenbeek.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!