Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden moeten de spullen verdeeld worden. Het verdelen kan lastig zijn, omdat er emotionele waarde en herinneringen aan bepaalde spullen kunnen zitten. Dit geldt natuurlijk voor jullie beiden. Waar begin je met het verdelen van jullie gezamenlijke spullen?
De inboedel verdelen
Alle spullen in en rondom jullie huis vallen onder de fysieke inboedel. Deze fysieke inboedel moet verdeeld worden als jullie gaan scheiden. Maar waar begin je? Allereerst wordt er gekeken naar of je in gemeenschap van goederen getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap samen hebt. Als dit het geval is, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel. Mochten jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden, een beperkte gemeenschap van goederen hebben of een samenlevingscontract, dan hebben jullie vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Deze spullen moeten eerlijk verdeeld worden.
Onduidelijkheid
Spullen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn, worden ook eerlijk verdeeld. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, maar van één iemand, gaan terug naar de oorspronkelijke eigenaar.
Het is tijd om de inboedel te verdelen, maar hoe?
Om de inboedel eerlijk en netjes met elkaar te verdelen is er een stappenplan gemaakt. Dit stappenplan biedt handvaten om het verdelen van de inboedel zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Stap 1: maak een inboedellijst
Begin samen met het maken van een inboedellijst. Op deze lijst staan alle spullen in en rondom huis die verdeeld moeten worden.
Stap 2: bepaal wie graag wat wil hebben
Maak naast een gezamenlijke inboedellijst ook zelf een lijst met hierop de spullen die jij graag wil hebben. Hierna kijken jullie samen naar wat jullie beiden graag willen hebben. Als dit gebeurd is, maken jullie afspraken hierover.
Stap 3: waardebepaling
Bepaal de werkelijke waarde van al jullie spullen. Als jullie al afgesproken hebben wie wat krijgt, kijk dan naar wat alles waard is in euro’s. Tel de bedragen van de spullen die jij krijgt en die je ex-partner krijgt apart op. Dit bedrag moet ongeveer even hoog uitkomen, dan pas is de inboedel gelijk verdeeld. Als dit niet het geval is, zijn hier twee oplossingen voor:
- Kijk samen nogmaals naar de verdeling en geef diegene met minder waarde wat spullen van jouw lijst zodat jullie ongeveer gelijk uitkomen
- Mochten jullie hier content mee zijn en het zo willen laten, dan kan diegene die de meeste waarde krijgt deze meerwaarde aan de ander betalen. Zo krijgen jullie allebei toch evenveel waarde mee.
Stap 4: de verdeling vastleggen
Als jullie lijst af is en er bepaald is wie wat krijgt en of er nog geld betaald moet worden, leggen jullie de verdeling vast in een echtscheidingsconvenant. Als de rechter dit heeft goedgekeurd, kunnen jullie de spullen definitief verdelen.
Meer weten over de kosten en de verdeling van jullie gezamenlijke spullen of andere gelzaken als je gaat scheiden?
Klik hier!