Als je partner en jij besloten hebben uit elkaar te gaan is het belangrijk om jullie gedeelde geldzaken te regelen. Je verdeelt bezittingen, schulden en leningen die van jullie samen waren. Een deel hiervan zal beschreven staan maar lang niet alles. Hoe pakken jullie dit aan? Enkele zaken om te regelen zijn hiervoor opgesteld.
Alimentatie
Als jij en je (ex-)partner kinderen hebben ontvangen jullie kinderalimentatie. Dit is een bedrag voor de verzorging van de kinderen. Afhankelijk van de regeling over de kinderen, wordt het bedrag van de kinderalimentatie eerlijk verdeeld door jou en je (ex-)partner. Als de kinderen ouder zijn dan 18 jaar, kan dit bedrag aan hen zelf betaald worden.
Mocht een van jullie door de scheiding krap bij kas zitten, dan kun je gebruik makenvan partneralimentatie. Jouw ex-partner betaald dan mee aan je inkomen. Dit kan enkel na een huwelijk of na een geregistreerd partnerschap en als dit in het samenlevingscontract staat.
Toeslagen, belastingen, bijstand & uitkering of toeslag UWV
Als jullie uit elkaar gaan en je krijgt een toeslag van de Belastingdienst is het belangrijk om dit door te geven. Het bedrag dat je krijgt, kan namelijk veranderen. Ook als je geen toeslag krijgt, kan het zijn dat je hier na de scheiding wel recht op hebt. Via de website van de Belastingdienst kun je dit zelf uitrekenen. Vergeet dit niet te doen, dit kan voordelig voor je zijn.
Voor de bijstand geldt hetzelfde. Het enige wat hierin verandert, is dat je de scheiding moet doorgeven aan de gemeente waarin je woont en niet aan de Belastingdienst.
Ook voor de uitkering of toeslag van het UWV geldt dit. Als je een uitkering of toeslag krijgt, moet je niet vergeten het UWV te laten weten dat je gescheiden bent. Ook jouw uitkering kan door jullie scheiding veranderd zijn.
Pensioen en testament
Vergeet niet te denken aan de verdeling van het pensioen. Dit zijn afspraken die alleen belangrijk zijn als je met pensioen gaat, maar ze moeten wel alvast geregeld worden.
Als je in het testament hebt staan dat je (ex-)partner je erfgenaam is, dan kan het zijn dat hij of zij recht heeft op jouw erfenis als je uit elkaar bent. Bespreek daarom tijdig met je notaris of je het testament aan moet passen.
Verzekeringen en bankzaken
Ook de verandering van verzekeringen geef je door aan de verzekeraar. En kijk dan meteen even of de verzekering past bij je nieuwe situatie.
De bankrekeningen die jullie samen in bezit hebben moeten verdeeld worden. Haal het geld van deze rekeningen af en verdeel eerlijk wat van wie is. Als dat gedaan is, kan de bank opgebeld worden om door te geven dat jullie de gezamenlijke rekeningen stop willen zetten. Veel mensen houden een gezamenlijke rekening als ze kinderen hebben om daar deze kosten van te betalen. Maak afspraken wat ieders inbreng daarop is.
Wat doen jullie met de koopwoning? Blijft de een er wonen of verkopen jullie het huis? Als een van jullie in de woning blijft, moet de hypotheek aangepast worden. Vraag de bank of je verzekeraar, waar de hypotheek loopt, naar de mogelijkheden.
Lening en schulden
Voor schulden of leningen van jullie samen blijven jullie ook samen aansprakelijk. De schuldeiser kan het hele bedrag aan jou of aan je (ex-)partner terugvragen. Heb je schulden gemaakt die jij alleen niet terug kan betalen? Vraag aan de gemeente waarin je woont om hulp voor het aflossen van je schulden. Kijk hier wat jouw gemeente te bieden heeft.