fbpx Skip to content

Een goede kinderoverdracht

Wanneer jullie als ouders hebben gekozen voor co-ouderschap, kan de overdracht van de kinderen van de ene ouder naar de ander een spannend moment zijn. Voor jullie als ouders, omdat jullie elkaar weer onder ogen komen, wat vooral in het begin nog voor allerlei emoties kan zorgen. Maar ook en vooral voor het kind. Kinderen hebben vaak meer last van hoe ouders met een scheiding omgaan dan van de scheiding zelf. Het is voor het kind dus enorm belangrijk dat zaken als de kinderoverdracht goed gaan. Daarom zetten we een aantal tips op een rijtje.

Voor de overdracht

Pak samen met jouw kind zijn of haar tas in. Vooral in het begin is dit nieuw en zijn ze bang van alles te vergeten. Ze willen daarnaast vast ook spullen meenemen waarvan jij ze liever in jouw huis laat, toch is het goed dit toe te laten. Een kind ziet spullen als iets van zichzelf en niet iets wat bij een huis hoort.

Daarnaast is het goed met je ex-partner af te spreken dat jullie tijdens de overdracht alleen ouders zijn. De emoties die jullie hebben richting elkaar als exen, moeten jullie op dat moment even aan de kant zetten. Hiermee vermijd je conflicten of discussies en voorkom je dat het kind last heeft van die spanning.

Tijdens de overdracht

Je kind is geen object, dus draag over bij elkaar in huis en niet op straat of in de auto. Maak er daarnaast geen haastklus van. Bespreek samen met het kind de leuke momenten die jullie hebben beleefd de afgelopen tijd en benoem ook welke leuke dingen het kind gaat doen bij de andere ouder.

Als er minder leuke of belangrijke zaken omtrent jullie kind wel besproken moeten worden, doe dit dan achteraf. Medische zaken, schoolresultaten of andere belangrijke gebeurtenissen hoeven niet in het bijzijn van het kind besproken te worden. App of bel elkaar hierover wanneer het uitkomt. Als je dit in het bijzijn van het kind doet, zal het kind zich voor het blok gezet voelen en niet met een fijn gevoel de komende dagen ingaan.

Na de overdracht

Je bent als ouder natuurlijk blij dat je kind weer bij je is en nieuwsgierig wat hij of zij heeft gedaan bij de andere ouder. Toch is het goed om dit alleen te bespreken waar de andere ouder bij is. Maak er geen strijd van en voorkom dat je kind voelt alsof je hem of haar aan het uithoren bent. Vertrouw erop dat je kind wel naar jou toekomt als het iets wilt vertellen.

Probeer er rekening mee te houden dat een kind weer even moet wennen aan een ander huis. Gun je kind de tijd en rust om weer zijn of haar plekje te vinden en neem het niet persoonlijk als daarbij bepaalde emoties komen kijken. Een kind kan heel druk zijn in het begin of zich juist terugtrekken. Probeer erover te praten en benoem dat dit erbij hoort en niet gek is.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!