Verschillen in cultuur kunnen tijdens de scheiding een grote rol spelen. Hierdoor kunnen je (ex-)partner en jij verschillend naar bepaalde onderwerpen kijken. Je hebt bijvoorbeeld een andere kijk op het huwelijk en het gezin. Deze verschillende perspectieven beïnvloeden jullie houding en het maken van afspraken tijdens de scheiding.
Voorbeelden van culturele verschillen
Een voorbeeld van een cultureel verschil dat kan opspelen tijdens een scheiding is dat in sommige culturen het huwelijk wordt beschouwd als een levenslange verbintenis en een heilige band die niet verbroken mag worden. Scheiding wordt dan ook gezien als een mislukking, die gepaard gaat met schaamte of stigma. Andere culturen beschouwen het huwelijk juist weer als iets flexibels, waarbij het kan zijn dat een relatie in de loop van de tijd kan veranderen. Dan wordt een scheiding gezien als oplossing wanneer een huwelijk niet langer het welzijn van beide partners positief beïnvloedt.
Omgaan met culturele verschillen
Het omgaan met culturele verschillen, ook tijdens de scheiding, vereist het vinden van een evenwicht tussen elkaars culturele gevoeligheid. Het is belangrijk om deze culturele normen van elkaar te kennen en te respecteren. Maar ook is het van belang dat je (ex-)partner en jij weten dat ieders individuele omstandigheden en persoonlijke geluk een rol spelen bij de beslissing om te scheiden. Herken de verschillen in elkaars cultuur en respecteer deze.
Komen jullie er zelf niet uit?
Elke scheidingssituatie is anders en culturele verschillen kunnen op dat moment in de weg staan. Op de website van Lloyd Platt & Co is te vinden hoe je (ex-) partner en jij om kunnen gaan met deze verschillen en hoe bepaalde zaken het beste aangepakt kunnen worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om hulp in te schakelen via deze website als jullie er niet uitkomen.