fbpx Skip to content

Co-ouderschap: gelukt of mislukt?

Als er kinderen in het spel zijn bij een scheiding is het belangrijk goede afspraken te maken over het ouderschap. In beginsel streven de meeste ouders naar een goed werkend co-ouderschap. Hierbij worden duidelijke omgangsregelingen opgesteld, in het belang van de kinderen. Het klinkt vanzelfsprekend, toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Gevaren co-ouderschap

Bij co-ouderschap is communicatie nog belangrijker dan tijdens de relatie. Je moet het volledig eens zijn over gedragsregels richting elkaar en voor de kinderen, het moet niet zo zijn dat ze bij papa iets wel mogen en bij mama niet. Als dit niet soepel verloopt, lijden jullie hier allemaal onder. Daarnaast wisselen kinderen regelmatig van huis, wat beide ouders verplicht bij elkaar in de buurt te blijven wonen. Kinderen worden vaak onbewust de rol van boodschapper toegewezen, dit kan hen het gevoel geven te moeten kiezen tussen beide ouders.

Mislukt co-ouderschap

Als co-ouderschap niet werkt, is de kans groot dat de kinderen volledig bij hun moeder gaan wonen. Van vroeger uit krijg de moeder al snel een verzorgende rol toegewezen en wordt van de vader verwacht te gaan werken. Tegenwoordig is dit minder vanzelfsprekend, maar niet minder voorkomend. Een op de vijf kinderen van gescheiden ouders woont bij de moeder, en heeft in dat geval niet of nauwelijks contact meer met de vader.

Ervaring van een kind

“In het begin heb ik nooit zo’n goede band met mijn vader gehad. Op een gegeven moment kreeg ik eindelijk aandacht van hem die ik in de afgelopen jaren niet heb gehad. Achteraf gezien was dat ook alleen maar, zodat hij bij mijn moeder kon blijven en niet per se om mij aandacht te geven. Toen heb ik ook gezegd dat dat gewoon misbruik maken is van de aandacht van je kind. Zo voelde dat ook echt. Ik zei: ‘Je hebt nu mentaal misbruik van mij gemaakt. Je hebt ervoor gezorgd dat ik positief over jou ging denken, zodat ik bij mama aangaf; je hoeft niet te scheiden.’ Op deze manier hoeft het voor mij niet.“

Vaderfiguur

Toch is een vaderfiguur van groot belang binnen de opvoeding van een kind, ook als deze rol niet door de echte vader wordt ingevuld. Deze plek wordt regelmatig vervangen door bijvoorbeeld een opa, oom of mogelijk een stiefvader. Bijna de helft van de kinderen krijgt een stiefouder, bij een groot deel daarvan maakt deze ouder deel uit van het dagelijks leven.

Beste bezoeker van de website alsjeuitelkaargaat.nl
Mogen wij één minuut van je tijd? Met jouw feedback help je andere ouders!