Een advocaat of mediator?

letterbordje-scheiden-advocaat

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan moet een rechter jullie scheiding uitspreken. Hiervoor hebben jullie hulp van een advocaat of mediator nodig. Maar voor wie kies je nou? En hoe weet je of je een goede advocaat of mediator hebt? Wij vroegen het aan een ervaren advocaat / scheidingsmediator.

Waarom heb je een advocaat of mediator nodig als je gaat scheiden?

Wanneer jullie uit elkaar gaan en jullie zijn getrouwd of hebben geregistreerd partnerschap gaat dat via de rechter. Jullie moeten jullie scheiding aanvragen bij de rechter. Dit kan alleen een advocaat voor jullie doen. Het verzoek moet via hen worden ingediend. Vaak zie je dat scheidingsmediatoren ook advocaat zijn. Zij kunnen dan na afloop van het het mediation traject ook het juridische gedeelte afronden.

Wat is het verschil tussen een advocaat en mediator?

Een advocaat en mediator kan jullie beide helpen bij het maken van alle afspraken over jullie scheiding. Het grootste verschil tussen een advocaat en mediator is dat een advocaat vaak voor één partij werkt en een mediator voor beide partijen. Kunnen jullie samen goed afspraken maken? Dan kan je een mediator inschakelen. Je probeert er dan samen goed uit te komen. Lukt dat niet? Dan schakel je beide een eigen advocaat in. Een advocaat is partijdig en gaat voor het belang van de eigen cliënt.

Waar moet een goede mediator of advocaat aan voldoen?

De mediator helpt jullie bij het regelen van de scheiding. Het is slim om iemand met veel kennis van het scheidingsproces naar jullie afspraken te laten kijken. Zo weet je zeker dat deze afspraken het beste zijn voor jullie beide. Een mediator is er voor jullie samen, en dus ook onpartijdig. Soms ben je het niet eens over bepaalde afspraken. Dan kan een mediator jullie helpen met de beste oplossing.

In Nederland mag iedereen zich mediator noemen. Daarom is het ontzettend belangrijk om bij het inschakelen van een mediator te checken of hij/zij gecertificeerd is. Dit kan je doen bij het MfN register.

Advocaten moeten aangesloten zijn bij de vFAS. Dit is een specialistenvereniging. Wil je weten of jouw advocaat aangesloten is? Bekijk het hier.

Ilse (een ouder met ervaring):
‘Wij hebben eigenlijk vrijwel direct contact gelegd met een mediator omdat wij er zonder vechtscheiding uit wilde komen. We konden op korte termijn een afspraak maken en zij gaf aan, welke informatie ze nodig had. Wij hebben een aantal prettige gesprekken gehad en hebben zelf de inboedellijst opgesteld en de verdeling en ook het ouderschapsplan besproken. Onze kinderen hebben ook een apart gesprek gehad met de mediator.’